Původně jsem měla tento příspěvek rozepsaný jen pro Instagram (limituje mě ale 2200 znaků), ale vzhledem k tomu, že téma bezpečné prezentace potravin je poněkud rozsáhlé a tento seriál dál budu rozšiřovat, tak jsem se rozhodla článek přidat i sem na blog, abyste tady našli všechno pohromadě.
Věřím, že většina z vás četla můj první článek o bezpečnosti ve kterém se dozvíte základní pravidla bezpečnosti při nabízení potravin v celku, bez mixování. V něm se, mezi jiným, dozvíte, že hroznové víno se nemá kojencům a malým dětem nabízet v celku. V dnešním článku tento bod doplním.
Pokud se totiž zajímáte o baby-led weaning, tak je možné, že jste narazili na informaci, že malé kulaté potraviny, které mají tenkou/měkkou slupku, lze nabízet kojencům, jakmile zvládnou pinzetový úchop. Předpokládá se, že když umí pinzetový úchop tak se motoricky dostaly na další úroveň a tedy takovéto potraviny dokáží bezpečně zpracovat.
Na většině webových stránkách věnujících se BLW (i těch zahraničních) se totiž dozvíte, že nebezpečí při hroznovém víně tkví v jeho pevné kluzké slupce. Ta totiž nelze jednoduše rozkousnout, a proto by při pokusu o její rozkousnutí mohl plod vystřelit do dýchacích cest. I když se může zdát, že to má svou logiku, řídit se pouze títo nelze.
Aktualizované informace
Nějakou dobu zpátky i Španělská asociace pediatrů primární péče (AEPap)[1] doplnila informace o nebezpečí dušení. Donedávna totiž doporučení ohledně prevence nehod v domácnostech byla velmi obecná a zmiňovala jen potraviny nejčastěji způsobující dušení u kojenců a malých dětí. Tato doporučení vychází ze spousty studií a statistik. Mezi ty nejvýznamnější patří tato studie z roku 2008 a dvě revize, jedna z roku 2010 a druhá trochu konkrétnější z roku 2013. Takto detailní doporučení ohledně prevence před dušením se kojenců a malých sdílí i další zdravonické orgány a rady, jako například U.S. Department of Health & Human Services nebo Ministry of Health – Manatū Hauora New Zeland.
A jaký je jejich závěr?
U kojenců a batolat (minimálně do 3 let) je nutné se vyhýbat podávání v neupravené formě, kromě již známých cherry rajčátek a hroznového vína, i jakémukoliv syrovému bobulovitému ovoci.
Sem tedy patří také borůvky, klikvy, rybíz, třešně, tvrdé černice, tvrdé maliny, angrešt...
A proč vlastně i borůvky a jiné drobné bobule? To proto, že nelze zaručit, že všechny podávané plody budou dostatečně malé a měkké. Plod od plodu se může lišit texturou, tvarem, velikostí a stupeňem zralosti. Abychom tedy zaručili bezpečnost při nabízení bobulovitého ovoce, je potřebné jej krájet na čtvrtiny (velmi velké plody na osminy) nebo mačkat vidličkou, rozmáčknout mezi palcem a ukazovákem či jakkoliv upravit, abychom narušili jejich kulatý či oválný tvar a to minimálně do tří let. Některé zdroje doporučují dokonce i do 5 let.
Podrobnější informace najdete v mé knize „Jíme společně – BLW krok za krokem“ a spoustu užitečných informací se dovíte i na mém instagramovém profilu pod #blwbezpecnost a ve výběru z příběhů „Jídlo do ruky bezpečně“.
[1] Vycházím ze španělských zdrojů, protože tady žijeme a veškeré kurzy a školení jsem absolvovala zde.