Search
Close this search box.

Společné stolování podle teorie

rodinné jídlo

Společné stolování se obecně definuje jako praxe, při které se jednotlivci nebo členové rodiny shromažďují kolem společného stolu, aby společně jedli jídlo. Definice společného stolování se samozřejmě může lišit v závislosti na kontextu a kultuře, ale v základu se jedná o akt sdílení jídla a komunikace mezi členy rodiny nebo skupiny lidí.

Hlavní studie

Společné stolování má významný vliv na vztahy mezi lidmi a vytváří prostředí pro komunikaci, sociální interakce, posilování rodinných vazeb a tedy i emocionálního pohodlí. Je také spojeno s řadou pozitivních výhod, jako je zlepšení výživy, rozvoje dovedností, snížení rizika obezity atd. Existuje několik významných studií, které se zaměřují na již zmíněné výhody společného stolování, například:

  1. The National Survey of Children’s Health (NSCH): Tato studie provedená v USA se zaměřila na vliv společného jídla na výživový stav dětí. Zjistila, že rodiny, které pravidelně jí ve společnosti, mají tendenci konzumovat zdravější jídlo a děti mají vyšší příjem ovoce a zeleniny.
  1. The Project EAT (Eating and Activity in Teens) Study: Tato studie sledovala vztah mezi společným stolováním a výživovými návyky u teenagerů. Zjistila, že častější společné stolování bylo spojeno se zdravějšími stravovacími vzorci, jako je vyšší konzumace ovoce, zeleniny a celých zrn.
  1. The Growing Up in Ireland Study: Tato studie se zaměřila na vztah mezi společným stolováním a sociálním vývojem dětí. Zjistila, že pravidelné společné stolování bylo spojeno s vyšším pocitem štěstí a emocionální pohodou u dětí.
  1. The National Longitudinal Study of Adolescent Health: Tato studie se zabývala vlivem společného jídla na riziko vzniku obezity u dospívajících. Zjistila, že častější společné stolování bylo spojeno s nižším rizikem obezity u dospívajících.

Tyto a další studie o společném stolování a jeho výhodách jsou prováděny s cílem poskytnout vědecký pohled na tuto praxi a zhodnotit její účinky na jednotlivce a rodiny. Nicméně, je třeba mít na paměti, že každá studie má své vlastní omezení a je důležité interpretovat výsledky s ohledem na danou metodologii a kontext. Většina studií zkoumajících výhody společného stolování je totiž založena na pozorování a dotaznících, které vyžadují, aby respondenti vzpomínali na své stravovací návyky a rodinné interakce. To může zahrnovat určité míry subjektivity a omezení paměti a výsledky nemusí být přímo příčinně svázané. Existuje mnoho dalších faktorů, které mohou ovlivnit tyto výsledky, jako je sociální a ekonomický status rodiny, struktura a dynamika rodiny, a individuální rozdíly mezi jednotlivci.

Funguje společné stolování?

Navzdory tomu lze říci, že studie poskytují přesvědčivé důkazy o výhodách společného stolování, ale je důležité být obezřetný při jejich interpretaci a brát v úvahu různé faktory ovlivňující vztahy mezi společným stolováním a jeho účinky. Například v knize uvádíme příklad, že nemůžeme očekávat pozitivní výsledky pokud sice sedíme s rodinou u společného stolu, ale každý člen rodiny věnuje pozornost něčemu jinému, novinám, mobilu, knize, televizi,...

Kromě již zmíněných možných benefitů, společné stolování s dítětem a sdílení stejného jídla může být skvělým způsobem, jak také podpořit jeho stravovací dovednosti (manipulace s jídlem, žvýkání, zásady stolování,...) a rozvoj zdravého vztahu ke stravě. Tak co, přesvědčila jsem vás? Máte chuť se mnou do toho pustit a začít jíst společně? 

Newsletter
Nic ti už neuteče