Narozeninový dort

Moje dcera tento měsíc oslavila svůj prví rok. Za jiných podmínek bych strávila dva týdny zkoušením nových receptů aby v den D bylo všechno perfektní. Jenže v prosinci slavíme Mikuáše, Vánoce, Silvestr a narozeniny dalších 3 členů rodiny... Takže na místo dvou týdnu jsem měla na připravení dortu dva dny:(

Časová tíseň mě přinutila, kvůli inspiraci, projít několik foodblogů. Našla jsem recept na veganský dortový korpus bez mléka, bez vajec a bez cukru. Tak si říkám, že to tentokrát zkusím podle receptu. Výsledkem bylo ale jedno velké zklamání. To, co měl být údajně dortový korpus byla jakási hmota bez barvy, bez chutě a bez vůně. Štěstí bylo, že aspoň náplň už se měla promyšlenou a kešu oříšky už odpočívaly ve vodě. Nezbývalo mi nic jiného než použít lety ověřenou klasiku. Tou je v naší rodině mrkvový koláč. Už jsem ho dělala aspoň tisíckrát a pokaždé zkouším nové varianty. Používám různé mouky, nahrazuju mrkev za jablka, někdy za dýní nebo dokonce i za hodně zralé hrušky. Ani tentokrát jsem se nedržela původní verze:

Zde recept:

  • 1 hrnek celozrnné špaldové mouky
  • 1 hrnek bílé polohrubé pšeničné mouky
  • 2 rovné lžičky kypřící sody
  • 2 rovné lžičky kypřícího prášku z vinného kamene
  • 2 lžičky skořice
  • ½-1  hrnku vypeckovaných datlí Medjool (podle toho jaké ovoce použijete do dortu)
  • 4 vejce
  • 1 a ¼ hrnku oleje
  • 1 a ½  hrnku nahrubo nastrouhané mrkve
  • 1 a ½  hrnku nahrubo nastrouhaného manga  (nahraďte za ovoce podle vaší chuti nebo vynechte a použijte jen mrkev. V tom případě 3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve. O to ale ten koláč bude méně sladký)
  • ½ hrnku namletých oříšku (volitelné)

Náplň:

  • 350g kešu oříšků
  • 400ml kokosového mléka (min 80% kokosu)
  • 1 mango (nebo jiné ovoce podle chuti)
  • 1 lžička čerstvé citrónové šťávy

Namočte kešu minimálně přes noc do vody. Tuto vodu pak slijte a kešu opláchňete. V blenderu vše rozmixujte a máte hotovo.

Rozmixujte datle a ty pak vyšlehejte s vejci do bílé pěny. Přidejte suché přísady a olej. Nakonec mrkev a ovoce podle volby. Pečte asi 55 min na 175°C. Dort nechte pořádně vychladnout a rozdělte na 3 pláty. Ty pak pokapejte citronovou šťávou nebo můžete také natřít „marmeládou“ (já jsem použila jedno rozvařené mango s kapkou citronové šťávy). Až se „marmeláda“ vsákne, potřete kešu náplní. Já jsem ho ještě nakonec postříkala potravinářským zlatým barvivem (aby dort ladil k výzdobě).

Pokud možno, připravte si dort noc před oslavou, odležený je lepší 😊

Velice chutnalo...
Newsletter
Nic ti už neuteče