Search
Close this search box.

Webinář 2.0 – Pevné kousky ve stravě kojenců a batolat: Jak začít bezpečně a efektivně (leden)

29.01.2024 | 12:30 - 14:30

Cena: 290 

Délka přístupu: Záznam dostupný do 9.2.2024 (včetně)

Není skladem

Zakoupit

Společně jsme se naučili hodně zajímavých věcí, ale pokud jste tento webniář nestihli, nebojte se, brzy tu budou další skvělé příležitosti k učení. Spektrum webinářů budeme rozšiřovat.

Příští edice webináře „Pevné kousky ve stravě kojenců a batolat: Jak začít bezpečně a efektivně“ bude 04.03.2024, informace zde.

NOVINKA:

22.2.2024 se můžete těšit na nový webinář s Adélou Šikovou a na březen chystáme s Nikolou Prokešovou, spoluautorkou mojí knihy, nový webinář na téma BLW ve výživě kojenců a batolat. Opět půjde o rozšíření knihy a ... bude to pecka! 

19 komentářů

  1. Dobý den,

    já jsem si ještě vzpomněla, jestli byste sem mohla přidat dokumenty pro ty školky, jak bezpečně podávat potraviny?

    Já jsem se ptala na tempeh, jestli byste mi neporadila přímo značku nebo kde ho koupit stejně jako ten to tofu (v Lídlu), já ho nenašla.

    A poslední věc, když načtvrtím hroznové víno, tam slupka nevadí, nebo jí mám ze začátku loupat? A jak tady padl dotaz k rybízu, rybízové kuličky mám také mačkat nebo ty už jsou dost malinké?

    Snad nevadí, že se ještě ptám :-). Děkuji Eliška.

    1. Dobrý den, Eliško

      Ten dokument pro ty školky, pokud bude zájem, bych nějak teprve musela zkusit vypracovat. Musím projít předpisy týkající se školek a podobných zařízení a teprve pak uvidím, jakým způsobem by to bylo potřeba vypracovat. To mi ale prosím, nějaký pátek určitě zabere, mějte se mnou trpělivost 🙂

      Značku tempehu Vám neporadím, tady ve Španělsku kupuju v lokálním bioobchodu značky Vegetalia a nevím, jestli ten v ČR seženete. Ve složení má jen sóju, jablkový ocet a ferment (Rhizopus). Taky mají cizrnovou verzi a složení se mění jen tak, že místo sóji je tam cizrna.

      Slupka u čtvrtinek hroznu by mohla vadit tím, že se bude lepit na patro. Pokud jde o malé hrozny, slupka bývá měkší a tenší, nezvykne tak vadit. Slupka stran bezpečnosti by vadila, pokud by jí bylo moc a mohla by vytvořit „žmolek“.

      Rybíz – budete mě nesnášet, ale já doporučuji mačkat. Nevíte, jak je každá kulička zralá nebo ne a některé jsou opravdu tvrdé. Cokoliv kulatého, co by mohlo způsobit dušení (resistentní slupka, gumová textura, tvrdé plody, ořechy, semena,…) má větší průměr něž lůžko nehtu na malíčku dítěte (odpovídá PŘIBLIŽNĚ průmeru průdušnice) doporučuji mačkat/krájet.

      Myslím, že jsem odpověděla na všechno. Kdyby vás ještě cokoliv napadlo, určitě ještě napište.
      Věřím, že i ostatním uživatelům se to hodí 🙂

      Hezký den a doufám, že se webinář líbil.

      Radka

      1. Moc děkuji za odpověď, já se k tomu dostala až dnes :-).
        Všimla jsem si, že tempeh má v sobě taková malé boby, mně přijdou měkké, ale opravdu je zvládnou začátečníci? Nemohou zaskočit?

    2. S podobným složením myslím mají v Lidlu Vemondo Tempeh, jak natural, tak nějaký uzený, ten už má složení jiné. Ještě jsem teď našla online BIO Tempeh – VanaVita, který by měl taky složením odpovídat tomu, co dává paní Radka 🙂

  2. Dobrý den, děkuji za webinář. Snad to není hloupý dotaz, ale jde mi o velikost míčku/ruličky. Když tedy udělám z mletého masa dost velkou kouli, aby ji dítě celou nespolklo, ale jen si “ukouslo”, co potom s tím zbytkem koule, která už bude menší než to, co je bezpečné? Co když tu zbylou část, která bude náhodou velká jako hltan pak spolkne? Stejně tak třeba ta okurka na plátky. U té je asi menší šance, že by stále zůstala pěkně kulatá i po nakousnutí, ale u té koule masa mi to přijde více pravděpodobné, že jedna strana zůstane zachována co se týče šířky (přirovnání rajčatu rozpulenému pouze na půlku – že je tam pořád možnost, že se to v krku zasekne z té jedné nenakouslé strany). Děkuji.

    1. Hezký den, Veroniko

      Pokud je ta masová kulička větší než golfový míček (nebo že neproleze ruličkou toaletního papíru) tak je velmi nepravděpodobné, že by se po jednom kousnutí miminka zmenšila natolik, aby se mu pak vlezla celá do úst. A po druhém ukousnutí už nejspíš nebude mít tvar, který by dýchají cesty mohl úplně zablokovat. Nicméně, nic není 100%, takže pokud je miminko „nadšený hltač“ tak doporučuji korigovat, tedy nenechat, aby si nakouslou kouli vzalo a vložilo do úst, ale nabídnout mu další kuličku a tu nakouslou prostě vzít. Mezitím, tu už nakouslou kuličku, můžete překrojit na čtvrtiny, a nabídnout jednu po jedné, kterou (tu čtvrtinku) si do úst vloží dlaňovým úchopem. Samozřejmě, jde kuličky hned od začátku nabízet nakrájené, ale tím připravujeme miminko o trénink „ukusování“. Aby se učilo si samo ukousnout správné množství a s tím pracovat. Snad se mi to podařilo vysvětlit srozumitelně 🙂

      R.

  3. Dobrý večer,
    předně děkuji za webinář, pomohl mi ujasnit si již získané info z knihy 🙂
    Chtěla bych se zeptat, co si myslíte o bramborových nocích. Myslím, že jste někde uváděla (teď si nejsem jista, zda v knize nebo na instagramu), že nejsou vhodné kvůli tvoření žmolku v puse, což dává smysl. Nicméně by mě zajímalo jak a kdy servírovat tak, aby to bylo, co nejvíce bezpečné. Až se stoličkami?
    S dásněmi by se dítě asi užvýkalo, že. Děláme je doma často, tak uvažuji nad tím, jak je v budoucnu zapojit. Většinou jsou jako příloha k nějaké smetanové omáčce.
    Předem děkuji za odpověď.
    Hezký večer, Michaela

    1. Hezké dopoledne, Míšo

      Jsem ráda, že se informace hodily 🙂 Ano, u noků pozor – bývají hodně žvýkací a to opravdu pro děti není vhodné. MINIMÁLNĚ dokud miminko nebude mít stoličky tak doporučuji krájet, nebo změnit poměr ingrediencí (nebo změnou mouky), aby texturou připomínali spíš krupicové polévkové noky (šťavnaté, lehce rozměnitelné dásněmi). Když budete nabízet nakrájené noky, tak pozor – aby si dlaní nevzala moc najednou. A taky si myslím, že by bylo fajn nabídnout pár noků bez omáčky, aby moc neklouzaly a miminko nemělo tendenci dělat „pelikána“ 🙂 Po tom, co uvidíte, jak s nimi v pusince pracuje, přidejte trochu omáčky.
      Hodně úspěchů!

      R.

      PS: Jsem moc ráda, že uvažujete nad nabízením takhle hezky kompletního rodinného jídla. Jen tak dál

    1. Dobrý den, Beato
      Bohužel na toto neznám přesnou odpověď neboť konzistence chlebu závisí na různých faktorech. Chléb, který může být dnes stran textury vhodný, může být zítra nevhodný, protože byl skladován nevhodným způsobem – natáhl do sebe vlhkost nebo naopak na lince oschl a ztvrdl…Můžu akorát doporučit vybírat chleby s co nejkratším složením, s co nejmenším obsahem soli (ideálně pod 1g na 100g výrobku) a bez větśích semínek (za rizikové považujeme i celé slunečnicové). Před nabídnutím chlebu vždy konzistenci vyzkoušejte vy – pokuste se jej rozmělnit o patro.
      Přeji hodně úspěchů a co nejmíň dávení 🙂

      R.

  4. Dobrý den Radko,

    děkuji za skvělý webinář:) My teď se synem (8m) bojujeme, protože nechce vůbec krmit lžičkou a to předtím byl šikovný jedlík :-D. Nemáte nějaký tip jak nabídnout jogurt nebo jiné „tekuté“ věci, kaše apod.? Případně nemáte zkušenost s odmítáním lžičky? Zlepší se to?:)

    Moc děkuji za odpověď, pěkný den,
    Martina

    1. Dobrý večer, Martino

      Jsem opravdu moc ráda, že se webinář líbil.

      Co popisujete, tedy odmítání lžičky je úplně normální. Po pár měsících krmení lžičkou je dokonce žádnoucí, aby toto děti dělaly. Mrknéte třeba i sem : https://www.instagram.com/p/CBpxtuFH1e8/?utm_source=ig_web_copy_link&igsh=MzRlODBiNWFlZA==
      Teď Vaše otázka – „zlepší se to?“. Znám případy (a není jich málo), literatura je taky popisuje, kdy rodiče svou „vytrvalostí“ vlastně potlačili zájem dítěte o samokrmení. Dítě to nakonec „vzdá“, překlene toto období přirozené zvědavosti a zájmu o samostatnost a nechá se dál krmit. Jenže to jsou zrovna pak ty děti, které mají pak problém přejít sa samostatné stolování…Takže nevím, jak odpovědět na „zlepší se to?“. Z mého úhlu pohledu se to zrovna teď, když o lžičku nejeví zájem zlepšuje 🙂 Takže, berte to, prosím, pozitivně a volejte 3x hurá – je nejvyšší čas přejít na samokrmení a „jídlo do ruky“ (podle WHO je zrovna 8m obdobím, kdy by na pevnou stravu měli přecházet všechny děti, protože v opačném případě, jak už jsem psala, pak mají děti problém se samokrmením a hlavně – s tolerancí kousků).

      A co se týče jogurtu, kaší a podobně. Záleží na tom, jak moc „odolná“ jste. Já jsem třeba jogurt k samokrmení nedávala, dokud se děti nebyly schopny jakž takž nakrmit samy. Nabízela jsem jim ale kefír nebo kysané podmáslí do skleničky. A co se týče kaší – ty je skvělé dát do hlubší misky a nechat miminko, ať si do ní „namáčí“ lžičku. Kvůli motorice ramenního a loketního kloubu a zápěstí je ten pohyb nejdřív hodně „kladívkový“, ale to se časem a tréninkem zlepší. Jinak ovesnou kaši jde i zapéct, krupicovou nebo kukuřičnou kaši udělat hodně nahusto a nechat vychladnout, že s nich půjde krájet kousky. V tom případě ale dávejte pozor na konzistenci-ať nedělají tuhý žmolek 😉

      Přeju moc moc úspěchů a radostných zážitků!

      R.

      1. Moc děkuji za Vaši odpověď, uklidnila jste mě a já to tedy budu brát pozitivně:)) Jak píšete, „odolnosti“ se musím hodně učit, ale hlavně když to bude ku prospěchu malému:)

        Zatím si do kaší namáčí vše, ale do pusy nesměruje nic:-D
        Já tedy vytrvám a snad se dovednosti zlepší a on i něco sní;)

        Děkuji za to co děláte a mějte se krásně,
        M.

  5. Dobrý den,

    děkuji za webinář!:)
    Mám dotaz k alergenům. Vajíčko jsme zaváděli tak, že jsme udělali omeletu, zatím jí měla dva dny. No moc toho nesnědla, ale byla bez reakce. Kdy teda alergen můžeme považovat jako ok, že zřejmě nebude alergická?

    Děkuji za odpověd.:)

    1. Dobrý den, Štěpánko

      Na to jednoznačně neumím odpovědět. Skoro s jistotou, ale dokážu říct, že k zavedení alergenu nestačí pouhé olíznutí nebo ožužlání. Je sice pravda, že prakticky každá studie při zkoumání předcházení alergie použila jiné množství vajíčka, ale pravděpodobně jen u hypersentizivních jedinců by se alergie projevila pouhým olíznutím. Podle dosavadních poznatků se jako nejvhodnější jeví začít tepelně upraveným celým (myšleno i bílek i žloutek) vajíčkem a množství postupně zvyšovat. Tedy ve Vaší situaci bych to ještě párkrát zkusila, abyste se ujistili, že opravdu něco snědla a pokud bude stále bez reakce, tak můžete považovat vajíčko za zavedené.

      Co ale považuji za důležité zmínit, že prevence potravinových alergií bude účinná jen v případě, že se dítě s alergenem pravidelně bude „setkávat“. Vajíčko je možná dosti běžné, ale například u ryb, arašídů nebo třeba sóji (které nemusí být pravidelnou součástí jídelníčků ve všech rodinách) tedy nebude stačit, že dítěti 3x potravinu nabídneme, budeme ji považovat za zavedenou a pak ji nabídneme zase až za čtvrt roku…

      Přeji hodně úspěchů a skvělé zážitky při společném stolování.

      R.

  6. Dobrý den, děkuji za skvělý webinar, některé věci nám fakt pomohli.
    Jeste bych se chtěla zeptat, jestli máte nějaký tip, jak nabízet obilné kase (ovesná, pohankova, jáhlová) atd.? Maly 13m ted chce jist všechno rukama a u těch kaši a treba občas i nějakých sklenicek to jde teda dost blbě 🙂 děkuji za odpověď.

    1. Dobrý večer, Andreo

      Jsem ráda, že se informace hodily a bylo to pro vás užitečné.

      Co se týče kaší – pokud jde o kupované, takové ty instantní (Nominal a podobně), tak bych se konzistence nebála a udělala kaši opravdu hustou, aby „držela“ na lžičce. Miminko se může snažit o samokrmení a zároveň by se nemělo tolik frustrovat stékáním kaše ze lžičky. U domácích kaší si dejte větší pozor. V případě, že je konzistence tak hutná, že nebude stékat ze lžičky musíte vyzkoušet, jestli se nelepí na patro, případně, jestli by nemohla vytvořit žmolek (zejména hustá tuhá ovesná kaše). Jinak taková krupice nebo i kukuřičná kaše (samozřejmě i polenta) jde udělat tak tuhá, že po vychladnutí jde doslova krájet. U těchto příprav, ale I u kupovaných kaší, je nutné konzistenci vždy kontrolovat.
      Hodně konzistenci pomůže přidání rozkvedlaného vajíčka do kaše (plus tím zvýšíte nutriční hodnotu kaše, takže samé plus), ale na to pozor u instantních kaší vejce musí projít varem. Já vajíčko rozmíchám v troše mléka a přileju ho už do skoro vařící kaše. A pokud ani tak si nejste jistí konzistencí – staré dobré máslo (pár plátků položit na kaši a nechat rozpustit) by mělo zabránit tvoření žmolku a tím pádem i lepivé konzistenci.

      Co se týče skleniček – nebojte se krmení lžičkou, pokud vám (rodičům i miminku) to tak vyhovuje. Dostalo se ke mně, že někdo „radí“ nekombinovat krmení lžičkou a jídlo do ruky z důvodu zvýšeného rizika dušení. To je nonsense. Obě „techniky“ jde bez problémů kombinovat 🙂
      Pokud miminko krmení lžičkou odmítá, zkuste nabídnout miminku pečivo k namáčení do příkrmu nebo nabírejte příkrm lžičkou vy a miminku lžičku podávejte. To jde samozřejmě i u kaší nebo jiných pokrmů, co se jedí lžičkou (jogurt, některé luštěninové pokrmy,…)

      Doufám, že se mi podařilo Vás navést.
      Přeji hodně úspěchů a co nejpohodovější společné stolování!
      Hezký zbytek dne.
      R.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Máš dotaz?
Napiš mi