Bufetové stolování. Žeby začátek konce vzdoru a vybíravosti?

Fotka je ilustrační. Jednotlivé potraviny je nutné přizpůsobit motorickým dovednostem dítěte a věku.

Poprvé jsem na sítích otevřela podrobněji téma společného stolování, které je jedním z pilířů baby-led weaning, někdy před třemi lety.

A z vašich dotazů a ankety vyplynulo, že pro některé z vás, hlavně v případě batolat, je společné stolování poměrně stresující záležitost. A to proto, že vás nebo partnera/ku irituje fakt, že si dítě v jídle jen párkrát hrábne a tím to končí. Přitom to není tak dávno, co váš prcek nadšeně ochutnával všechno možné i nemožné. Sama jsem si tím prošla. Vím, co prožíváte. Už spoustu krát jsem mluvila o tom, že moje dcera byla od prvních příkrmů jako nezavřená. Opravdová popelnice 😀 

Jenže pak přišla krize prvního roku a nechtěla skoro nic. Zkoušela jsem různé taktiky (o tom, zas někdy jindy), na které zrovna pyšná nejsem a až díky teorii rozdělení odpovědnosti se nám do jídel vrátila jaká-taká pohoda. Já jsem splnila “moji povinnost” a dcerka “tu svoji” (což v jejím případě bylo sníst jedno-dvě sousta) a víc jsem to neřešila.

A pak přišlo období terrible twos – „hrozné dva roky“ (myšleno roky dítěte). A kolotoč odmítání se pomalu začal točit znovu...To jsem ale naštěstí už byla zase o něco informovanější a vzpomněla jsem si na radu nutriční terapeutky z jednoho BLW kurzu. Její rada zněla – u tzv. nejedlíků, vybíravých dětí nebo dětí, které prochází obdobím vzdoru zkuste bufetové stolování. Samozřejmě v případě tzv. nejedlíctví nejde o zázračnou strategii, protože to nejde vyřešit mávnutím kouzelnou hůlkou, ale bufetové stolování může pomoci...

A že ta paní měla pravdu! Od té doby, těd už přes 4 roky, doma aplikujeme bufetové stolování ve větší nebo menší míře vždy.

Tímto způsobem stolování totiž dáváme dítěti svobodu. A hlavně možnost (omezené) volby, která je tak důležitá pro pěstování jejich sebevědomí a autonomie.

A jak to tedy má vypadat v praxi?

Rozložení. To je základ celého bufetového stolování. Jídlo „rozložené“ uprostřed stolu a každý si vybere čeho kolik chce nebo nechce.

Jako příklad použiju ovesnou kaši, tak jak jsem ji zmiňovala i na Instagramu.

Jak ji jíte? Uvaříte kaši, nebo necháte fermentovat vločky v lednici a pak tam ráno přidáte …?  Co? Jogurt, semínka, ořechové máslo, ovoce, kokosové lupínky, skořici, kakao, …? Tak než MU/JÍ to do té kaše dáte, zastavte se. A teď:

1. Odneste všechny komponenty kaše na stůl a nechte je, ať si samy své jídlo poskládají. My dospělí se limitujeme jen pomoc a to jen pokud je potřeba – podat misku, příbor, posunout talíř blíž, případně nabrat, pokud jde ještě o malé dítě, které potřebuje pomoc (malá batolata, která vám ukážou prsem, co chtějí, ale s nabíráním můžou mít problém). 

2. Zkuste se vyhnout komentářům o tom, jak by dítě mělo vyzkoušet a nabrat si na talíř i to nebo ono. Předejede tomu, že jídlo, které si samo připravilo/poskládalo odmítne, protože potravina, kterou jste mu „doporučili“ mu nechutná a zkazila mu zbytek…

3. Ujistěte se, že mezi potravinami, které dítěti nabízíte je aspoň jedna, kterou skoro s jistotou sní. Nebude tak cítit tlak ze strany rodičů, že musí jíst něco, co mu nechutná / nezná. Je velmi pravděpodobné, že ze začátku si vždy vybere jen co zná a má rádo, ale nebojte, jakmile si začne zvykat na tento styl stolování, začne zkoušet i nové věci.

4. Netlačte ani na sebe! Začněte třeba jen jedním jídlem v týdnu. Ideálně, když je doma i partner/ka a nikam nespěcháte. Za mě je nejlepší začít snídaní. Jsou to jednoduchá jídla bez velkého počtu komponentů.

5. K tomu se pojí i to, že se nemusíte stresovat „čančáním“ stolu. V případě kaše můžete ovoce nechat na krájecí desce, jogurt, koření a oříšková másla ve svém originálním obalu.

6. Ideálně čím mladší dítě, tím míň možností. Takže kromě ovesné kaše na stůl odneste třeba jen dva druhy ovoce a jogurt. A pokud nejí u stolu, ale v židličce s pultíkem, „naservírujte“ mu/jí to na pultík. Však on/ona vám dá jasně najevo, co nechce 😀

A teď pár tipů na konkrétní hlavní jídla, která skvěle zapadají do konceptu bufetového stolování.

  • Vývar: samotný vývar, vařené maso, vařená mrkev, vařený celer, brambory, těstoviny, čerstvé bylinky servírované také samostatně k posypání – libeček / medvědí česnek / petrželka, cibulová nať / pažitka,…
  • Burgry: pečivo, masový/zeleninový burgr, salátové listy, kolečka rajčete nebo vařené řepy, sýr, omáčky – rajčatový rozvar, hořčice, křen, domácí veganéza (nepíšu majonéza, protože ta je ze syrových vajec)
  • Pečené maso/ryby a pečená nebo vařená/zelenina (brambory, dýně, mrkev, kukuřice, paprika, brokolice,květák…) k tomu ochucovadla, nasekané čerstvé bylinky – bazalka / oregano / tymián / kopr,…
  • Mexické tacos/quesadillas/wrapy: mleté maso nebo pečené trhané maso, restovaná paprika, restovaná cibule, syrová strouhaná paprika, rajče nakrájené na malé kostičky, kukuřice (restovaná nebo z konzervy), strouhaný sýr, čerstvý jogurt nebo zakysaná smetana, čerstvé bylinky, 
  • Saláty: salátové listy, rajčata, okurky, olivy, vařené vejce, krutony, vařené luštěniny, mleté/nasekané ořechy, olej / zálivka,…
  • Těstoviny: těstoviny, rajčatová omáčka/pesto/smetanová omáčka, luštěniny/tofu/sýr/maso, zelenina pečená/vařená
  • Sushi/Quinoa/Poke bowl: cereální základ (rýže – basmati, jasmínová, quinoa,…), mrkev/ředkvička/ananas, avokádo, mořské řasy, sezamová semínka, ryba/kuřecí/tofu/vejce, …

Pozor, vždy dodržujte bezpečnou prezentaci s ohledem na věk! Např. pravidlo rozmáčknutí mezi palcem a ukazovákem pro děti bez stoliček, mletí ořechů, strouhání syrové zeleniny, …

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Newsletter
Nic ti už neuteče